De Nationale Autoshow5 jan '13 14:57

Weekers wil andere bijtelling personenauto's

Auteur: Mijke Hurkx

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil de fiscale bijtelling voor leaseauto's aanpassen. Hij wil een bijtelling invoeren die in stapjes oploopt.

Dat zei de staatssecretaris zaterdag in de TROS Autoshow. Nu is het zo dat iedereen die met een personenauto van de zaak meer dan 500 privékilometers rijdt, de bijtelling betaalt. Vervolgens maakt het niet meer uit hoeveel privékilometers er mee wordt gereden. Volgens Weekers heeft dat "iets onrechtvaardigs''.

Daarom wil hij onderscheid aanbrengen door de bijtelling in stapjes te laten oplopen. Iemand die veel privékilometers rijdt met de auto van de baas, gaat in dat geval meer betalen dan iemand die maar weinig privé rijdt. Weekers wil met de autobranche in overleg over hoe zijn gestaffelde en "faire'' bijtelling kan worden ingevoerd.

Oldtimers
Weekers zei ook dat hij nog nadenkt over hoe hij tegemoet gaat komen aan moties van de Tweede Kamer over de oldtimers. De Kamer wil dat de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting overeind blijft voor mensen die een oldtimer als hobby hebben. Het 'rijdend cultureel erfgoed' wordt daarmee beschermd.

Weekers overlegt nog met de autobranche over hoe dat kan worden vormgegeven. Hij wil wel dat mensen die een vervuilende oldtimer dagelijks gebruiken motorrijtuigenbelasting gaan betalen. Mogelijk dat er een soort strippenkaart komt waarbij je met een oldtimer 20 of 25 dagen per jaar mag rijden zonder te worden belast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen