De Nationale Autoshow16 jan '15 17:52Aangepast op 16 jan '15 18:32

Oldtimerregeling levert kabinet fors minder op

Auteur: Noud Broekhof

Het kabinet haalt geen 120 miljoen euro, maar slechts 67 miljoen euro op met de oldtimerregeling die vorig jaar is ingesteld. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau APE, dat in handen is van BNR Nieuwsradio.

Sinds een jaar zijn enkel auto's van 40 jaar en ouder nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, in plaats van de 25 jaar die daarvoor gangbaar was. Het kabinet wilde hiermee vorig jaar in totaal 120 miljoen euro extra ophalen, maar uit berekeningen van APE blijkt dat dit uiteindelijk veel minder is geworden.

Volgens APE heeft het ministerie van Financiën bij het berekenen van de belastinginkomsten een verkeerde inschatting gemaakt. "Ze hebben geen rekening gehouden met gedragsreacties van mensen met een oldtimer", zo staat in het rapport te lezen. Veel oldtimers zijn geschorst of verkocht, concludeert het onderzoeksbureau.

Gedrocht

"En daarom vallen de inkomsten dus tegen, bijna de helft minder dan het kabinet eerder geraamd had", zegt Wouter van Embden van Stichting Autobelangen in een reactie op BNR. Hij is van mening dat de oldtimerregeling ten onrechte ingesteld is. "Ons is altijd verteld, en dat staat ook in het regeerakkoord, dat het om een milieumaatregel ging, maar het gaat het kabinet alleen maar om geld op te halen. Maar dat geld komt helemaal niet binnen. Dat laat zien wat voor een gedrocht deze maatregel is", zegt hij in het autoprogramma.

Volgens Van Embden zijn enkele partijen in de Tweede Kamer bereid om de regeling alsnog aan te passen. Bronnen melden aan BNR dat de SGP één van die partijen zou zijn.

Rechtszaak

Stichting Autobelangen laat het er niet bij zitten en heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Staat om de regeling alsnog van tafel te krijgen. In totaal worden er de komende maanden vijf processen gevoerd, met vijf verschillende oldtimers. De eerste begint eind volgende maand, 26 februari 2015.

Luister hierboven naar het interview met Wouter van Embden in de Nationale Autoshow. Luister HIER de hele uitzending terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen