De Nationale Autoshow12 mei '11 14:42

Nieuwe regels puntenrijbewijs slappe hap

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het nieuwe puntenrijbewijs dat onder meer het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer moet bestrijden, is onvolledig, half werk of een slappe hap Dat stellen de Kamerfracties van PvdA, CDA en GroenLinks. Ze beschuldigen minister Melanie Schultz van Haegen van onwil, omdat ze met de nieuwe regels asociale weggebruikers niet aanpakt.

Donderdag presenteerde Schultz van Haegen de nieuwe verscherpte regels van het puntenrijbewijs. Daarin lijken asociale weggebruikers de dans te ontspringen. "De minister gebruikt drogredenen om het puntenrijbewijs niet voor iedereen in te voeren", stelt De Rouwe (CDA). Collega Van Gent (GroenLinks) vindt het huidige plan van de minister een slap excuus dat getuigt van politieke onwil.

Volgens Schultz van Haegen zijn de voordelen van een puntenrijbewijs voor iedereen niet evident. Bovendien leidt een dergelijk generiek puntenstelsel volgens de minister tot meer bureaucratie. De Rouwe is verbaasd over die redenering van de minister. "Het stelsel van het puntenrijbewijs wordt nu wel verder opgetuigd, maar de nieuwe regels gelden niet voor asociale weggebruikers", stelt de christendemocraat. ,,Dat is toch raar. Volgens mij moet een puntenrijbewijs zonder al te veel extra moeite voor iedereen kunnen gelden."

De ANWB is kritisch op de kabinetsplannen voor een vorm van een puntenrijbewijs. Het streven om verkeershufters aan te pakken is prima, maar een rijbewijs afpakken zonder dat de rechter daarin een rol speelt, gaat te ver, vindt de ANWB. Het rijbewijs moet een soort vergunning worden die wordt ingetrokken wanneer een automobilist te vaak in de fout gaat.

In het buitenland heeft het puntenrijbewijs in het buitenland niet echt vruchten afgeworpen, zegt de ANWB. "De effecten zijn op langere termijn niet aantoonbaar. Het schrikeffect is na een half jaar weg'', aldus de organisatie. Vooral het voorstel om alleen strafpunten uit te delen voor de zwaarste overtredingen die onder het verkeersstrafrecht vallen, is kritisch ontvangen door de ANWB. Door rood rijden valt daar niet onder. Je krijgt er alleen een boete voor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen