De Nationale Autoshow9 mrt '11 19:58

Vanaf november krijgen ook pubers rijles

Auteur: Harmen Simon Teunis

Jongeren kunnen vanaf november al vanaf 16,5 jaar beginnen met hun rijopleiding.

Wanneer de jongeren slagen voor hun theorie- en praktijkexamen mogen ze vanaf hun zeventiende een jaar lang onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op. De ingangsdatum van dit plan, het zogenoemde begeleid autorijden, maakte minister Melanie Schultz van Haegen woensdag bekend in een overleg met de Tweede Kamer.
Met dit plan hopen politici dat jongeren onder begeleiding meer 'vlieguren' maken. Als ze dan vanaf hun achttiende alleen de weg op mogen, zijn ze beter voorbereid. In de huidige situatie mogen ze meteen na het behalen van het roze papiertje alleen de weg op. Dat levert relatief veel ongelukken op. Door de extra ervaring die ze vanaf hun zeventiende opdoen moeten veel auto-ongelukken worden voorkomen.
November als ingangsdatum
Het plan bestaat al langer, maar wegens diverse Kamermoties moest de VVD-bewindsvrouw er een tijdje aan schaven. Inmiddels heeft ze november als ingangsdatum geprikt. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil wel dat Schultz haast maakt met het uitleggen van de nieuwe werkwijze aan de rijschoolhouders. ,,Want die datum lijkt nu nog ver weg, maar staat zo voor de deur'', waarschuwde De Rouwe woensdag.
Duitsland en Zweden
In andere landen bestaat een dergelijk opleidingstraject al, zoals in Zweden en Duitsland. Bij onze oosterburen hebben bestuurders die op hun zeventiende jaar hun rijbewijs haalden en tot hun achttiende begeleid hebben gereden, 30 procent minder ongelukken veroorzaakt. Ook begaan zij daar 20 procent minder overtredingen en rijden zij minder vaak onder invloed van alcohol of drugs. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat begeleid rijden vanaf 17 jaar in Nederland zestien verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

Gerelateerde artikelen