De Nationale Autoshow29 sep '15 08:55Aangepast op 30 sep '15 11:30

'Dieselschandaal schaadt vraag naar Volkswagens niet'

Auteur: Thijs Baas

De vraag naar Volkswagens heeft nog niet te lijden onder het schandaal rond de manipulatie van de meetwaarden van uitstoot. Leasemaatschappijen Alphabet en Leaseplan en ook Marktplaats laten weten dat er nog geen effect is te merken op de vraag.

Foto: ANP
Foto: ANP

De gevolgen van de huidige verkoopstop zijn natuurlijk nog niet volledig te overzien en ook is nog altijd niet bekend om welk type Volkswagen het nou precies gaat. Al is dat laatste voor Wouter Karssen, presentator van de Nationale Autoshow, nog wel te verklaren: "Het ontwikkelt zich allemaal zo snel en het zijn ontzettend veel auto's en het heeft er ook mee te maken dat Volkswagen graag eerst klanten informeert en niet via de media horen dat hun nieuwe auto volgende week niet komt."


Het is een kwestie van tijd voordat de bekend is welke auto's we voorlopig niet kunnen aanschaffen, maar in de tussentijd zijn de gevolgen van de maatregelen voor de autodealers gigantisch: "Die hebben een cashflow-issue, want ze hebben auto's staan die ze niet mogen verkopen. Dat gaat zomaar om 80 miljoen euro, en dat is een hoop geld."

Imagoschade
Leasemaatschappijen volgen het nieuws rond Volkswagen op de voet. Wat zullen de ontwikkelingen betekenen voor de waarde van hun wagenpark, om maar wat te noemen? Zij beginnen zich zorgen te maken, zegt Anne Brons van leasemaatschappij Alphabet. "Je weet niet goed waar het naartoe gaat. Je hebt te maken met imago en imagoschade kan leiden tot restwaarde-aanpassingen, dus de gevolgschade kan aanzienlijk zijn."

Geen maatregelen
Toch lijkt het nog te vroeg om concrete maatregelen te treffen. Desgevraagd laat ook Leaseplan weten het nieuws scherp in de gaten te houden maar vooralsnog geen maatregelen te treffen. Leaseplan merkt weinig van klanten die ineens geen Volkswagen meer willen. Ook Marktplaats liet eerder al aan BNR weten dat de vraag naar occasion-Volkswagens niet daalt. En Alphabet, waar wekelijks tussen de 500 en 600 leasecontracten worden gesloten, bevestigt dat beeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen