De Nationale Autoshow20 nov '15 18:03Aangepast op 20 nov '15 22:21

Unieke Porsche in Nederlands bezit

Auteur: Noud Broekhof

De oudste Porsche 911 in Europa is sinds kort in Nederlands bezit. Verzamelaar Mark Wegh, tevens eigenaar van het Porsche Centrum Gelderland, heeft de exclusieve auto op de kop getikt.

Porsche 901 met chassisnummer 013
Porsche 901 met chassisnummer 013

Het gaat om een Porsche 901 met het chassisnummer 300013, die in 1964 gebouwd werd. "Het is de dertiende gebouwde Porsche 911 ooit", zegt Wegh in de Nationale Autoshow, het autoprogramma van BNR.

Wegh reisde eerder dit jaar naar Finland om de sportauto te gaan bekijken. Hij was al een tijdje naar de historische Porsche op zoek. "De vorige eigenaar heeft hem gevonden in Californië, als student. Hij heeft de auto meegenomen naar Finland, omdat de belastingen laag waren op dit type auto. Hij heeft hem altijd bewaard, maar op een moment kwam hij op het idee dat hij zijn kinderen wilde laten studeren en hij wilde zelf ook wat vriendelijker gaan leven." Wegh dacht niet lang na en kocht de auto.

Prijs

Over de prijs van de 901 wil hij niet al te veel kwijt. "Die meneer heeft nu een heel mooi huis in het pitoreske Finland", zegt hij diplomatiek. Volgens Wegh verkeert de auto in goede staat. "Hij is voor 98 procent origineel, alleen in de verkeerde kleur."

Vanaf komende week gaat de ondernemer de bijzondere sportwagen restaureren. Dat proces is online te volgen. "Iedereen kan meegenieten van de restauratie van die unieke Porsche." Of de auto ooit te koop wordt aangeboden, daarover is Wegh duidelijk: "Nee, hij blijft in de verzameling."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen