De Nationale Autoshow10 jan '12 13:54

Luxe en design op autoshow Detroit

Auteur: BNR Webredactie

Vormgeving en luxe hebben in jaren niet meer zo centraal gestaan als deze week op de North American International Auto Show in Detroit.

Daarmee proberen de grote autoproducenten, die zich nauwelijks nog van elkaar kunnen onderscheiden met zaken als veiligheid, prestaties en zuinigheid, hun merken nieuw leven in te blazen.

Styling
"Het grote thema dit jaar is styling'', zegt Jeremy Anwyl van de Amerikaanse autowebsite Edmunds.com. Design-elementen komen nu terug bij modellen waarbij die eerder nauwelijks een rol speelden. Enkele jaren geleden waren compacte auto's nogal saai omdat fabrikanten het idee hadden dat mensen ze puur kochten als een vervoersmiddel, aldus Anwyl. Nu zijn ze visueel ook aantrekkelijke producten geworden.

Chrysler
Dat Detroit meer in het teken staat van ontwerp blijkt onder meer uit de wedergeboorte van de agressief ogende Dodge Dart van Chrysler, een succesnummer van het concern in de jaren 70. Ook Ford deed zijn best om zijn nieuwe Fusion, de Amerikaanse variant van de Mondeo, aantrekkelijker te maken.

Wereldpremière
Ook de nieuwe gestroomlijnde 3-serie van BMW en de Mini Paceman, de eerste zogeheten sports activity coupé van het merk, springen in het oog. Porsche bracht een wereldpremière naar Detroit met de kersverse 911 cabrio, die volgens de Duitse sportautofabrikant "op alle fronten'' is verbeterd.

De autofabrikanten presenteren 27 nieuwe modellen op de Amerikaanse autotentoonstelling. De deuren gaan zaterdag 14 tot en met zondag 22 januari open voor het publiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen