De redactie van de BNR Nationale Autoshow heeft het eindrapport van het Nederlandse onderzoeksinstituut in handen.
Trucjes
TNO onderzocht welke 'trucjes' autofabrikanten toepassen om de CO2-uitstoot bij testen zo laag mogelijk te krijgen. Daaruit blijkt dat 33% van de teruggedrongen CO2-uitstoot niet toe te schrijven is aan de techniek in de auto. "En daarmee licht de werkelijke CO2-uitstoot van die auto's veel hoger dan gedacht", aldus Richard Smokers van TNO.
Oneerlijk
Smokers benadrukt dat fabrikanten nog net binnen de grens van het toelaatbare blijven. "Maar ze zoeken die grens wel echt op nu", zegt hij. En hij vindt dat dit scheve verhoudingen oplevert. "Het ene automerk doet het namelijk meer dan de ander. En dat is gewoon oneerlijke concurrentie", aldus de onderzoeker.
Aanscherpen
Volgens Smokers moet er zo snel mogelijk een nieuwe testprocedure ontwikkeld worden. "Zo dichten we het gat tussen de verschillende fabrikanten", zegt hij. Maar die nieuwe testprocedure zal, op z'n vroegst, pas in 2017 beschikbaar zijn. "Dan moeten de regels nu eerst aangescherpt worden."
Luister hierboven naar het interview met Richard Smokers in de BNR Nationale Autoshow. Lees ook zijn rapport.
Autofabrikanten niet zuinig met 'uitstoot-trucs'
Autofabrikanten zoeken steeds vaker de grens van het toelaatbare op bij het terugdringen van CO2-uitstoot van auto's. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in opdracht van de Europese Commissie.