De Nationale Autoshow2 dec '13 08:05

'Heugelijke dag' voor eigenzinnige Saabfamilie

Auteur: Thijs Baas

De Zweedse autofabrikant Saab gaat maandag de productie in zijn fabriek in Trollhättan weer opstarten. Het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), wil om te beginnen de productie van de Saab 9-3 sedan hervatten.

Een heugelijke dag, zegt voorzitter Dave Hartsteen van de Saab Club Nederland. "Auto is emotie en vooral Saabrijders zeggen dat, want Saab is nou eenmaal altijd al een vrij eigenzinnig model geweest. Ooit is het ontstaan nadat de productie van vliegtuigen na de Tweede Wereldoorlog minder werd. De auto's die gemaakt werden zijn ontworpen door mensen die op dat moment zelf niet eens een rijbewijs hebben."

Hartsteen kan een waslijst opdreunen van wat Saab wat hem betreft zo uitzonderlijk maakt. "Er is een heel eigenzinnige auto uit voortgekomen, die heel erg gestoeld is op wat in een vliegtuig ook al gebruikelijk was. Zo was Saab de eerste die een hoofdsteun maakte. De vraag die leeft is of de nieuwe Saab aanspreekt op het gevoel dat Saabrijders zouden moeten hebben, dat ze weer in een onderscheidende auto rondrijden."

Elektrisch aangedreven
In een later stadium moet daar een elektrisch aangedreven variant van de 9-3 bijkomen. De 9-3 ging elf jaar geleden al in productie, maar het model is volgens NEVS rigoureus aangepakt en gemoderniseerd, zowel van binnen als van buiten. De onderneming kondigde in augustus aan dat er meer dan 330 medewerkers waren aangesteld om de productie in de fabriek, die al twee jaar stil lag, weer op te starten.

Saab was gedurende een groot deel van 2010 en 2011 in handen van het Nederlandse Spyker, onder leiding van Victor Muller. Het ging uiteindelijk ten onder, maar kon een doorstart maken als onderdeel van NEVS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen