De Nationale Autoshow25 okt '13 18:40

Accijnsverhoging brandstof gaat niet van tafel

Auteur: Noud Broekhof

De geplande accijnsverhoging op diesel en LPG gaat niet van tafel. Dat zei VVD-Kamerlid Remco Dijkstra (Milieu & Klimaat) in de Nationale Autoshow.

Wie vanaf 1 januari diesel of lpg tankt is duurder uit aan de pomp
Wie vanaf 1 januari diesel of lpg tankt is duurder uit aan de pomp

Het Kabinet is van plan om de accijns op brandstof te verhogen. Dat betekent dat we vanaf 1 januari 3 cent meer betalen voor een liter diesel en 7 cent meer voor een liter LPG. En dat terwijl LPG toch een redelijk schone brandstof is. "Het is ook puur een fiscale reden", legt Dijkstra uit. "Het is gewoon om de begroting sluitend te maken. Zo plat is het eigenlijk", aldus Dijkstra.

Vreselijk lastig
Maandag wordt het belastingplan in de Tweede Kamer behandeld. Dijkstra verwacht niet dat de accijnsverhoging op brandstof van tafel gaat. "Als je iets anders wil, dan moet je ook dekking hebben. Nederland is een land van compromissen en het is vreselijk lastig om zo'n bedrag ergens anders vandaan te halen."

Actie

De Bovag voert maandag actie tegen de plannen. Volgens de brancheorganisatie kost de verhoging van de accijnzen meer dan dat het gaat opleveren. "De coalitie laat honderden ondernemers en werknemers in de grensstreek in de kou staan met accijnsbeleid en benadeelt de schatkist", zegt Koos Burgman, directeur van de Bovag.

Luister hierboven naar een deel van het interview met Tweede Kamerlid voor de VVD Remco Dijkstra, woordvoerder Milieu & Klimaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen