De Nationale Autoshow25 mei '12 11:42

Kentekenchips versus autodieven

Auteur: Arjan Meesterburrie

Nummerborden moeten een chip krijgen om auto- en benzinediefstal terug te dringen. Dat adviseert een werkgroep van onder meer het OM, de ANWB en de BOVAG aan verkeersminister Schultz.

Alle kentekenplaten in het Nederlandse wagenpark moeten worden voorzien van een op afstand uitleesbare chip en er komt ook een mini-kenteken met chip in een vignet achter de voorruit. Het nieuwe systeem bestaat daarmee eigenlijk uit drie delen, zegt Gijs Bosman van de BOVAG op BNR:

"Het kenteken bevat een chip, zowel aan de voor- als de achterkant van de auto én er zit een chip in de auto zelf. Het voordeel is dat je daarmee met een scanner vanaf een afstand kunt aflezen of de auto en de kentekenplaten ook echt wel bij elkaar horen".

Fraude terugdringen
De chip is specifiek bedoeld om ontduiking van de motorrijtuigenbelasting, benzinediefstal en voertuigdiefstal tegen te gaan. Maar hij kan ook worden gebruikt voor andere opsporingsdoeleinden, al is dat niet de insteek, zeggen de bedenkers. Volgens RAI Vereniging is de chip op ongeveer 20 meter afstand uit te lezen, wat het werk van de politie gemakkelijker maakt.

Scanners bij pompstations
Om benzinediefstal tegen te gaan komen bij pompstations scanners te hangen, zegt Bosman in BNR Paul van Liempt: "Die checken of de kentekenplaat bij de auto past. Op het moment dat jij met een auto gaat tanken met kentekenplaten die niet bij de auto horen, die vervalst of gestolen zijn, dan slaat de pomp op slot en komt er bijvoorbeeld geen druppel benzine uit."

Beslissing nog deze zomer
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat het rapport nu samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie bestuderen: "We kijken onder meer of het invoeren van een chip technisch haalbaar is en of het betaalbaar is'', zegt een woordvoerster. Naar verwachting gaat de chip zo'n 8 euro kosten.

Rond de zomer reageert minister Melanie Schultz van Haegen op het voorstel van de RDW, het Openbaar Ministerie, KLPD, ANWB en Bovag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen