De Nationale Autoshow3 sep '12 11:26Aangepast op 3 sep '12 13:43

130, 80, 120 of 100? ANWB opent meldpunt

Auteur: Arjan Meesterburrie

De ANWB heeft een meldpunt geopend waar automobilisten hun ervaringen met de nieuwe variabele maximumsnelheden op snelwegen kwijt kunnen.

De ANWB is bang dat voor veel automobilisten niet altijd duidelijk is hoe hard ze mogen rijden. "Het is goed dat mensen een uitlaatklep hebben bij deze grote veranderingen", zegt Ad Vonk van de ANWB op BNR.

Snelheidsbordjes
Per 1 september gelden op veel wegen nieuwe snelheidslimieten. Met het instellen van de nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur veranderen op snelwegen de snelheidsbordjes. Bij de wegen waar 130 als limiet geldt, verdwijnen de bordjes en bij de '120-wegen' zullen ze verschijnen.

"Bovendien wordt door nieuwe onderborden een aantal uitzonderingen toegevoegd aan de limieten, zoals aangepaste snelheden overdag of juist 's nachts. De regel is dat er maximaal 130 kilometer per uur mag worden gereden, maar op het merendeel van de wegen is een uitzondering van kracht'', meldt de ANWB.

Minister Schultz
De reacties die bij het meldpunt van de ANWB binnenkomen, worden verzameld en naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu gestuurd. Minister Melanie Schultz van Haegen verwacht dat er de komende tijd nog wegen bij komen waar de snelheid omhoog kan.

Dat is onder meer het geval op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen waar nu 100 kilometer per uur als limiet geldt. Na plaatsing van schermen ter hoogte van Breukelen wordt vanaf december 130 rijden ook daar mogelijk.

Acceptatie nieuwe snelheidslimieten
Het meldpunt kan volgens Ad Vonk van de ANWB ook helepen bij het accepeteren van alle nieuwe maximumsnelheden:

"Als je op de helft van de snelwegen geen 130 mag rijden, omdat dat nodig is omwille van de verkeersveiligheid, de natuur, het geluid of het milieu dan moet dat goed uitgelegd moet worden aan mensen en het liefst aan de weg zelf als het aan ons ligt. Dat is nog niet geregeld, dus daar moeten we met elkaar toch nog eens over praten."

Nog geen extra ongelukken
In het eerste weekend dat de hogere maximumsnelheid gold, heeft dat volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) niet geleid tot extra ongelukken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen