De Nationale Autoshow29 aug '12 05:59

Vanaf zaterdag 130 op veel snelwegen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Vanaf zaterdag mag op een groot deel van de Nederlandse snelwegen eindelijk 130 kilometer per uur worden gereden. Vooral in het noorden van het land kunnen automobilisten voortaan goed doorrijden.

Automobilisten in de Randstad mogen hun gaspedaal nog niet te hard indrukken: daar blijft de maximumsnelheid in veel gevallen op 100 of 120 kilometer per uur staan.

Wisselende snelheid
In totaal gaat op 45 procent van de snelwegen de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Op het merendeel daarvan geldt de 130 de hele dag. Op het overige deel zal de snelheid gaan wisselen: in de avond en nacht mag er dan 130 kilometer per uur worden gereden, terwijl overdag de toegestane snelheid op 100 of 120 kilometer per uur zal liggen.

Geluidsnormen
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur verwacht dat er de komende tijd her en der nog wegen bij komen waar de snelheid omhoog kan. Dat is onder meer het geval op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen. Daar moet nu 100 kilometer per uur gereden worden, maar na plaatsing van luchtkwaliteitsschermen bij Breukelen wordt vanaf december 130 rijden ook daar mogelijk.

De minister stelt dat de snelheid wordt verhoogd op plekken waar het kan, wat betreft de geluids- en uitstootnormen. Volgens Schultz worden de normen door de snelheidsverhoging niet overschreden. Ook worden de wegen er niet onveiliger op, stelt ze.

Campagne
Automobilisten worden met een campagne geïnformeerd hoe hard ze mogen rijden. Ook worden de borden langs de snelwegen aangepast. Op de grensborden komt tevens een 130 te staan in plaats van 120.

Het verhogen van de snelheid is verder lucratief voor de overheid, berekende het Planbureau voor de Leefomgeving eerder. Doordat mensen harder rijden, verbruiken ze meer brandstof en komt er dus meer accijns in de schatkist terecht. Jaarlijks kan het 130 rijden de overheid 50 tot 100 miljoen euro opleveren.

Gerelateerde artikelen