De Nationale Autoshow3 mei '12 10:14Aangepast op 3 mei '12 11:04

Pon neemt Greenwheels over

Auteur: Fleur de Bruijn

Pon, een van de grootste familiebedrijven in Nederland en importeur van onder meer Volkswagen, neemt een substantieel belang in Greenwheels.

Greenwheels is een van Europa's grootste aanbieders van auto's die je met anderen kunt delen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Een zegsman van Pon wilde de exacte omvang van het belang niet prijsgeven.

Greenwheels blijft een zelfstandig opererend bedrijf binnen het Ponconcern. De oprichters blijven aan als directie van het bedrijf.

Nieuwe modellen
"We zullen zeker kijken welke auto's Pon in haar stal heeft. Misschien gaan we ook wel Audi A1's aanbieden. We gaan kijken welke merken en typen modellen Pon heeft die juist voor onze klanten en zakelijke markten de geschikte oplossing zijn", meldt Greenwheels-directeur Gijs van Lookeren Campagne.

Maar hij wil ook kijken of er meer diensten kunnen worden aangeboden door de krachten te bundelen. "Pon is ook eigenaar van Gazelle-fietsen. Dat biedt zeker nieuwe mogelijkheden, die combinatie. "Samen met Pon kunnen wij de groei van Greenwheels versnellen, internationaal expanderen en nieuwe diensten voor de zakelijke markt aanbieden."

Ook internationaal biedt de samenwerking met Pon voordelen, meldt Van Lookeren Campagne. "Pon is een groot internationaal concern, ze zijn in 21 landen actief en er werken meer dan 10.000 mensen, dus het is een internationale handels- en serviceonderneming."

De eerste focus ligt in Europa. Met name Oostenrijk, Frankrijk en Spanje staan op de rol. Voor de vertrouwde gebruikers van Greenwheels-'cars' verandert er niet veel, behalve dat er meer types en modellen beschikbaar komen, meldt Van Lookeren Campagne.

"Het krachtenveld is compleet veranderd. BMW, Mercedes en Volkswagen komen nu ook met dit soort concepten op de markt. Vroeger verkochten ze autobezit, tegenwoordig verkopen ze ook autobeschikbaarheid. Zeker voor de grote steden is het een zeer goed alternatief naast de trein, fiets en het openbaar vervoer."

Deelauto's
Beide bedrijven verwachten te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar zakelijke mobiliteitsoplossingen zoals deelauto's  Nu richt Greenwheels zich voornamelijk op consumenten.

"Met onze deelname in Greenwheels stapt Pon in een snel groeiende markt. Niet alleen bij consumenten groeit de belangstelling voor deelauto's maar ook bedrijven verlangen van werknemers dat ze steeds slimmer met mobiliteit omgaan. Greenwheels kan in die wens een belangrijke rol spelen," aldus Janus Smalbraak, CEO van Pon Holdings:

Greenwheels is in 1995 op een zolderkamer begonnen met drie deelauto's. Vandaag de dag maken tienduizenden abonnees dagelijks gebruik van zo'n 2.000 auto's. Greenwheels is ook actief  in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen