De Nationale Autoshow3 mei '12 09:19Aangepast op 3 mei '12 09:41

Europese accijns houdt benzineprijzen in bedwang

Auteur: Thijs Baas

Duitse pomphouders laten hun inkoopprijs verplicht controleren door een benzinewaakhond. Maar of zo'n 'Benzin-Polizei' in Nederland ook een oplossing is om de benzineprijzen te reguleren, is nog maar de vraag.

In Nederland is de concurrentie groter dan in Duitsland, waardoor de kans op prijsafspraken groot is. Dat de prijzen langs de snelweg erg op elkaar lijken is een gevolg van het feit dat de verschillende tankstations elkaar goed in de gaten houden.

De kosten wegen daarom in Nederland volgens oprichter Paul van Selms van United Consumers niet op tegen de baten. "Wat wij doen is lagere prijzen bedingen. Dat maakt de concurrentie scherper. Maar vergeet niet dat van een liter benzine ruim een euro naar de staatskas gaat."

Een Europese accijns is wat Van Selms betreft een goede oplossing om de prijzen over heel Europa wat meer te standaardiseren. "De politiek is er al lang mee bezig, dat ligt gevoelig en dat gaat langzaam. Het zou beter zijn als btw-verhogingen eerder worden afgestemd in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen