De Nationale Autoshow19 aug '12 08:20Aangepast op 19 aug '12 09:05

Half miljoen verkeersboetes minder uitgedeeld

Auteur: Anne-Greet Haars

De politie heeft in de eerste helft van dit jaar ongeveer een half miljoen verkeersboetes minder uitgeschreven dan in dezelfde periode vorig jaar.

Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau, opgevraagd door ANP, blijkt dat in de eerste zes maanden ruim 4,3 miljoen weggebruikers op de bon geslingerd werden voor snelheidsovertredingen, fout parkeren, niet-handsfree bellen, door rood licht rijden en andere misstappen zoals het rijden zonder helm, gordel of fietsverlichting.

In de eerste zes maanden van vorig jaar bekeurde de politie nog ruim 4,8 miljoen mensen.

2011
Over heel 2011 werden nog geen 10 miljoen bonnen uitgeschreven. Dat waren er toen al ruim 1,2 miljoen minder dan in 2010, toen bijna 11 miljoen bronnen werden uitgedeeld.

Vanaf 2008 is het aantal boetes elk jaar afgenomen. In 2007 werden nog ruim 12,5 miljoen weggebruikers beboet.

Snelheidsovertredingen
Vooral voor snelheidsovertredingen werden in de eerste helft van dit jaar minder bekeuringen uitgedeeld. Werden van januari tot en met juni 2011 nog ruim 3,6 miljoen automobilisten betrapt op te hard rijden, dit jaar flitste de politie tot begin juli 3,3 miljoen hardrijders.

Andere overtredingen
De cijfers van het CJIB laten zien dat ook voor andere overtredingen de politie het bonnenboekje minder vaak trok. Zo daalde het aantal parkeerboetes van circa 450.000 naar 380.000 en snapte de politie minder mensen die door rood reden: bijna 100.000 tegen 129.000 in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Ook werden minder boetes opgelegd voor het niet dragen van een gordel (ruim 28.000 tegen 61.000 vorig jaar).

Verklaring
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de cijfers zich moeilijk laten verklaren. "Ongetwijfeld speelt een combinatie van factoren een rol. Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar we denken dat mensen de regels beter naleven. En mogelijk dat de crisis een rol speelt, omdat minder mensen op de weg zijn.''

Trajectcontroles
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei eerder dat trajectcontroles die uitstaan vanwege wegwerkzaamheden van invloed kunnen zijn. Ook zou volgens hem de verhoging van de boetes aan de afname kunnen bijdragen, net als het cao-conflict tussen de politiebonden en minister Ivo Opstelten eerder dit jaar. Agenten in het hele land schreven toen wekenlang voor lichte vergrijpen geen bonnen uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen