De Nationale Autoshow5 jun '12 10:47

Hardrijders niet geremd door snelheidsslot

Auteur: Arjan Meesterburrie

De invoering van het snelheidsslot gaat voorlopig niet door. Het systeem dat moet ingrijpen als automobilisten te hard rijden is fraudegevoelig, zo blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat.

Auto's met cruisecontrol kunnen het systeem omzeilen, zegt onderzoeksleider Joris Kessels bij BNR Paul van Liempt: "De cruisecontrol kan de begrenzer overrulen [...] De systemen die we hebben beproefd zijn dus onvoldoende rijp om te implementeren als maatregel." Bovendien is het slot in bijna de helft van de auto's niet te installeren, omdat ze geen elektronisch gaspedaal hebben.

Geen gedragsverandering
De proefpersonen reden in de praktijkproef minder hard, maar er was geen blijvende gedragsverandering te zien. Alle deelnemers vielen na de proef weer terug in hun oude gedrag. Ook nam de alertheid op snelheidslimieten af.

Niet definitief van de baan
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur ziet op dit moment af van het invoeren van het snelheidsslot. Maar volgens Kessels betekent uitstel geen afstel: "Het moet nog verder ontwikkeld worden [...] Dat kan de markt eventueel oppakken". Het snelheidsslot dat via gps-apparatuur als een begrenzer op de motor werkt, had na het alcoholslot het tweede slot moeten worden dat het verkeer veiliger maakt.

Alcoholslot minder complex
Nu het snelheidsslot fraudegevoelig blijkt te zijn vraagt Paul van Liempt zich af of dat dan ook niet geldt voor het alcoholslot. Maar Joris Kessels van Rijkswaterstaat legt uit dat de twee sloten niet te vergelijken zijn: "Het snelheidsslot grijpt direct in op de rijtaak, dus die moet continue inspringen om te zorgen dat je niet harder kan rijden dan de snelheidslimiet. Zo'n alcoholslot heeft alleen een startslot [...] dus dat is een heel ander systeem en minder complex."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen