De Nationale Autoshow14 nov '14 17:40Aangepast op 14 nov '14 18:27

Volvo-topman hekelt nieuwe bijtellingregels

Auteur: Noud Broekhof

De nieuwe bijtellingregels getuigen van weinig visie en pakken slecht uit voor de verdere vergroening van het Nederlandse wagenpark. Die kritiek uitte Lex Kerssemakers, de Nederlandse topman bij Volvo in Zweden, op BNR.

Volgens Kerssemakers is het 'bijzonder jammer' dat de regering in 2016 afwijkt van de weg die enkele jaren geleden is ingeslagen. "Nederland was op weg om een statement te maken op het gebied van duurzaamheid. De kans is groot dat dit met de nieuwe bijtellingregels niet doorgezet wordt", zegt hij in het autoprogramma van BNR Nieuwsradio.

Gemiste kans
Kerssemakers vreest dat de verdere vergroening van het wagenpark hiermee een halt wordt toegeroepen. Hij mist een langetermijnvisie van de overheid. Hij vindt dat 'een gemiste kans'. "Het was beter geweest als er voor een middenweg gekozen was, waarbij je de elektrische- en hybride auto's toch meer promoot dan de rest. Wij maken auto's, maar uiteindelijk moet de overheid ook consumenten stimuleren om die overstap naar zo'n auto te maken."

Staatssecretaris Wiebes loodste zijn plannen met de bijtelling gisterenavond door de Tweede Kamer. In 2016 gaat de bijtelling op de schop. Er komen vier categorieën. De elektrische auto behoudt z'n bijtelling voordeel van 4 procent, maar voor plug-in hybrides moet in 2016 meer bijtelling (15 procent) betaald worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen