De Nationale Autoshow1 feb '13 10:21Aangepast op 1 feb '13 15:00

Autoverkoop januari fors onderuit

Auteur: Noud Broekhof

De autoverkoop in Nederland heeft in de eerste maand van dit jaar een flinke tik gekregen. Er werden 31,5% minder auto's verkocht dan dezelfde maand vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het RDC. De RAI Vereniging, de branchevereniging van autofabrikanten en auto-importeurs, bevestigt dit aan BNR. In deze eerste maand werden 48.036 nieuwe auto’s geregistreerd, tegenover 70.171 stuks in januari 2012. Dat betekent een terugval van 31,5 procent.

Slecht
Januari is daarmee de slechtste eerste maand sinds jaren. Zelfs in 2009, toen de autoverkoop het laagste punt sinds 40 jaar bereikte, lag de verkoop in de eerste maand van het jaar nog een stuk hoger. Enkel zakelijke merken scoren nog aardig, zo blijkt. Opvallende uitschieter is BMW (+15,1%).

Verklaring
Volgens Harald Bresser van de RAI Vereniging is de sterke terugval wel te verklaren. "Het eerste half jaar van 2012 was erg goed, omdat regels rond de bijtelling in juli zijn veranderd. Het is moeilijk om daar in dit eerste half jaar zomaar over heen te gaan", meldt Bresser.

"Als we prognoses bijstellen wachten we eerst nog de tweede en misschien de derde maand af, maar het is duidelijk dat dit geen goed voorteken is. De branche heeft het moeilijk en daarmee ook de retail. Maar ja, wat kunnen we doen? Dealers hebben al niet zulke grote marges. Kleine, zuinige auto's zijn nu populair en daarop zijn de marges minder.

Wat Bresser betreft is zeker ook de politiek aan zet. "Ze hebben een langetermijnvisie op de fiscaliteit van auto's en dat is op zich goed. Maar die zijn wel erg gericht op CO2-uitstoot."

Vanmiddag (vanaf 14.30 uur) in de BNR Nationale Autoshow meer over dit nieuws.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen