De Nationale Autoshow2 jan '14 17:39

'Concern Fiat-Chrysler is rare constructie'

Auteur: BNR Webredactie

Chrysler is volledig overgenomen door Fiat. En dat op het moment dat de Amerikaanse autofabrikant het veel beter doet dan de nieuwe Italiaanse eigenaar. Wouter Karssen van de Nationale Autoshow begrijpt dat dat de wenkbrauwen een beetje doet fronsen. "Het voelt wel raar."

Karssen over waar dat gevoel vandaan komt: "Het ging heel slecht met de Amerikaanse economie en in Europa ging het toen nog redelijk. Inmiddels zijn die rollen omgedraaid en draagt Chrysler heel erg bij aan de goede cijfers van wat straks het Fiat-Chrysler concern gaat worden. Ik heb trouwens geen idee hoe ze het precies gaan noemen. Maar het is een rare constructie."

Lancia-badge op Chrysler
Wat ze precies gaan doen samen? "Dat wordt het spannende", antwoordt Karssen. "Voorlopig hebben we nog niet zo heel veel goede dingen gezien. Topman Sergio Marchionne zegt dat de autobedrijven die gaan overleven de grote bedrijven zijn. Dus je moet echt schaalgrootte hebben om iets te kunnen doen. Maar wat Fiat-Chrysler tot nu toe heeft gedaan, is bijvoorbeeld alle Lancia's eruit gooien, Chryslers naar Europa halen en er een Lancia-badge opdoen. Dat moeten consumenten maar pikken. Dat doen ze overigens niet."

Er zijn wel wat ontwikkelingen gedeeld, bijvoorbeeld de Fiat 500. "Die wordt ook in de VS verkocht. Maar aan de integratie kunnen ze nu pas gaan werken. Ze hebben daar nog wel een hell of a job aan om dat goed voor elkaar te krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen