De Nationale Autoshow19 okt '12 15:42

ANWB tegen Utrechts autoplan

Auteur: Pieter van den Akker

De ANWB is tegen het bannen van vervuilende auto's uit het centrum van Utrecht. Dat schrijft ANWB-directeur Guido van Woerkom in een brief aan het Utrechtse college van B&W.

Schonere lucht is belangrijk, reageert Markus van Tol van de ANWB, maar volgens hem is dit niet de manier om dat te bereiken. Hij zegt op BNR: "We zijn natuurlijk ook voor schone lucht, maar we vinden het wel een heel aparte maatregel. Mensen die in Utrecht wonen en een auto hebben die toegelaten is op de Nederlandse weg, zouden dan ineens niet meer in Utrecht moeten rijden."

Import oude diesels
Volgens Van Tol zou er een landelijk beleid moeten komen en geen lokaal verbod van vervuilende auto's. "Als je iets wil doen aan luchtkwaliteit en je 'identificeert' oudere diesels die vanuit Duitsland worden geïmporteerd als een probleem, dan moet je daar landelijk beleid voor ontwikkelen. Dan moet je eens nadenken of je iets kan doen aan het reguleren van de import van oude diesels. Dan maak je echt een stap. Maar je gaat niet in één stad oude auto's verbannen. Dat is niet de methode, vinden wij."

Elektrisch vervoer
Wat Van Tol wel ziet zitten? "Je zou met een aantal grote steden naar het ministerie van Infrastruictuur en Milieu kunnen stappen om te kijken of je hierover om de tafel kan gaan zitten. Daarnaast kan je van alles doen om ook in steden schone lucht te stimuleren. Je kunt elektrisch vervoer stimuleren, schonere bussen en taxi's, de fiets sterk stimuleren: er zijn allerlei dingen mogelijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen