De Nationale Autoshow29 nov '12 08:11

Victor Muller kan nieuwe claims verwachten

Auteur: Harmen Simon Teunis

Saab kon begin vorig jaar de rekeningen al niet meer betalen, bijna een jaar voor het bedrijf failliet ging. Dat kan de toenmalige eigenaar van Saab, Victor Muller, geld gaan kosten.

Victor Muller
Victor Muller

Vrijdag komt het rapport uit van de commissie die onderzoek doet naar het faillissement van Saab. Jan Nylander, journalist bij de Zweedse televisie, heeft de eerste versie van het rapport gelezen.

De belangrijkste conclusie: Saab had begin vorig jaar al moeite met het voldoen van de betalingsverplichtingen, ruim voor het bedrijf failliet ging. “Ik heb de eerste versies van het rapport gezien. Daarin staat beschreven dat Saab Automobile al in het begin van 2011 betalingsproblemen had. Dat is ruim tien maanden voordat het bedrijf bankroet raakte in december 2011."

Schuldeisers cirkelen boven Muller, Spyker en GM
Die tijdsbepaling is belangrijk. Want als Saab al wist dat het failliet ging, kan al het geld dat is uitgegeven in die periode worden opgeëist door de schuldeisers. “Als een bedrijf zich realiseert dat het de schulden op langere termijn niet kan betalen, moet het een faillissement aanvragen. Als ze wel doorgaan, kunnen advocaten claimen dat het geld dat in die periode is uitgegeven, terugbetaald moet worden aan alle bedrijven en mensen waar Saab geld aan verschuldigd is", zegt Nylander.

Dat betekent concreet dat de advocaten gaan proberen geld terug te halen bij General Motors en bij Victor Muller. “De advocaten willen onderzoeken of het mogelijk is om ruim drie miljoen euro terug te krijgen van General Motors. Ze willen ook de betalingen terugzien die aan Muller zijn gedaan. Een bedrag van ruim 800.000 euro.”

GM niet bang
Of zo’n claim heel kansrijk is, valt nog te bezien. Een proces tegen General Motors zal gevoerd moeten worden in de Verenigde Staten. En dat wordt heel lastig. Nylander: “Ik heb advocaten in Zweden gesproken. Zij zeggen dat als je achter General Motors aan gaat, een van de grootste bedrijven in de VS, is er een kleine kans van succes. Want het is een van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld."

Zo machtig als General Motors en Spyker zijn Muller natuurlijk niet, maar de advocaten zullen  volgens Nylander alle claims bestrijden. “Ik heb het document gelezen dat Muller’s Zweedse advocaten hebben gepresenteerd. Zij gaan het aanvechten. Zij vinden dat Muller helemaal niets terug hoeft te betalen", aldus Nylander.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen