De Nationale Autoshow27 mrt '12 17:57

Benzineprijs jaagt automobilist naar LPG

Auteur: Harmen Simon Teunis

De benzineprijs heeft een nieuwe recordhoogte bereikt van 1,85 euro per liter. En voor dat geld heb je ruim twee liter LPG. Steeds meer mensen laten nu hun auto ombouwen om goedkoper te kunnen rijden. Op gas dus.

Stichting Autogas Nederland ziet begin 2012 bijna een verdubbeling van het aantal ombouwers. “Vorig jaar hebben we al een stijging gezien. Toen is het aantal auto’s op autogas dat in de markt is gezet, met 57 procent gestegen. De eerste twee maanden van 2012 is dat al met 90 procent gestegen", zegt Kees Goudberg van de Stichting Autogas Nederland.

Opvallend, want de Bovag ziet die trend niet. Dat komt volgens Goedberg omdat de Bovag andere cijfers hanteert. "Wij vinden dat je alle auto’s waar autogas ingebouwd wordt mee moet tellen. Ook een auto die een, twee of drie jaar oud is waar autogas ingebouwd wordt. Dat zijn ook de cijfers die wij van VWE Voertuigregistratie krijgen".

Zakelijke rijders
Toch zijn het vooral de particuliere autorijders die de hoge benzineprijs zat zijn en overgaan tot het ombouwen van hun auto. "De zakelijke rijders laten het eigenlijk nog afweten. Verwonderlijk omdat bedrijven ook moeten zien dat hun brandstofprijzen de pan uit rijzen. Zij kunnen door hun leaserijders in LPG-auto’s te laten rijden, enorm op brandstofkosten besparen", zegt Goudberg.

Omslagpunt
Robin Alblas heeft zijn eigen inbouwinstallatiebedrijf in Rotterdam Overschie. Volgens hem hoef je het voor de inbouwkosten niet laten. Want het omslagpunt ligt al op 12.000 kilometer per jaar. De prijs van het inbouwen van een installatie begint bij 1600 euro.

"Het hangt ook een beetje van het type auto af. Bij een beetje geavanceerde auto’s kan dit oplopen naar 2000 euro. Maar dan heb je er wel een goed systeem in zitten", zegt Alblas. En zo'n installatie gaat volgens Alblas minstens zo lang mee als de auto. Zolang het onderhoud maar netjes wordt gepleegd.

Minder accijns
De overheid zal misschien minder blij zijn als alle autorijders overstappen naar LPG. Want er zit minder accijns op gas. Daar staat volgens Goudberg wel tegenover dat de auto’s op LPG tien procent schoner zijn. Nog niet zo schoon als elektrisch rijden, maar je kunt wel overal tanken.

"Voor LPG is een complete infrastructuur aanwezig in Nederland. Dus alle investeringen zijn gedaan. Er is een netwerk van 1900 stations waar LPG verkrijgbaar is. Zonder noemenswaardige investering kunnen zij een relatief schone brandstof direct inzetten", aldus Goudberg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen