De Nationale Autoshow21 dec '12 14:04

BOVAG voorspelt forse brandstofprijsstijging door overheid

Auteur: Thijs Baas

De prijzen voor benzine, diesel en LPG zullen in de periode van 1 oktober 2012 tot 1 januari 2014 met 7 tot 11 cent stijgen als gevolg van overheidsbeleid.

Dat heeft BOVAG berekend. De automobilist kan op 1 januari een accijnsverhoging verwachten van 2,2 procent, maar BOVAG doet een beroep op de overheid om zulke reguliere automatische correcties nog eens kritisch te bekijken.

Inflatiecorrectie
De btw-verhoging van 19 naar 21 procent heeft niet alleen effect op de kale brandstofprijzen, meent de branchevereniging, maar beïnvloedt ook het aandeel accijns. Op 1 januari volgt een jaarlijkse automatische inflatiecorrectie van 2,2 procent, die op 1 januari 2014 een vervolg krijgt. Daar komt op diezelfde datum nog een keer een accijns op een liter diesel van 3 cent en op LPG van 7 cent bij, die VVD en PvdA in het regeerakkoord overeen zijn gekomen.

Accijnzen zijn altijd een vast bedrag per liter. De maatregelen betekenen bij gelijkblijvende kale brandstofprijzen dat een liter benzine 7,3 cent duurder wordt, een liter diesel 8,8 cent en LPG 10,7 cent in 15 maanden tijd. In Groot-Brittannië werd de eerder uitgestelde accijnsverhoging van 3 pence per liter uiteindelijk geschrapt uit angst voor aantasting van de economie.

Percentage
In Nederland houdt de automatische correctie van accijnzen voor inflatie deze inflatie zélf wel in stand, omdat brandstofprijzen een belangrijk element zijn van het inflatiepercentage. En dat pakt niet alleen ongunstig uit voor de automobilist, maar ook voor de 'dagelijkse' consument, die de hoge transportkosten terug ziet komen in zijn aankopen. Ook dreigt de concurrentiepositie van pomphouders in de grensstreek onder druk te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen