De Nationale Autoshow27 dec '12 05:38Aangepast op 27 dec '12 09:14

Toyota schikt rechtszaak in VS

Auteur: Anne-Greet Haars

De Japanse autofabrikant Toyota legt in de Verenigde Staten rond de 1,1 miljard dollar op tafel om een rechtszaak te schikken.

De zaak was aangespannen door een collectief van Toyotorijders die de dupe werden van massale terugroepacties, omdat hun voertuigen niet in orde waren.

"Het is een veel geld, zelfs voor Toyota", vertelt Wouter Karssen van de BNR Nationale Autoshow en Autoblog.nl. "Maar het is een hele grote autofabrikant en staan op nummer 11 van de grootste bedrijven wereldwijd. De omzet vorig jaar was 225 miljard. Maar 1 procent van de omzet moeten uitgeven aan één rechtszaak is zelfs voor Toyota even slikken."

Klemmende gaspedalen
In 2010 meldden Toyotabezitters in de VS op grote schaal dat hun auto plotseling en onbedoeld versnelden door klemmende gaspedalen. In de VS kwamen daardoor mogelijk tientallen mensen om het leven. De Japanse automaker moest noodgedwongen wereldwijd meer dan 12 miljoen auto's terugroepen. In Californië werd de rechtszaak aangespannen door een groep autobezitters, waar nu de schikking uit is gerold.

Met het geld betaalt Toyota onder meer de kosten voor het installeren van een systeem in miljoenen auto's dat extra beveiligd tegen plotseling accelereren.

Schoon schip maken
Volgens Karssen wil Toyota schoon schip maken met deze schikking. "Ze hebben enorm lopen rotzooien ten tijden van die klachten. Ze kwamen laat met een reactie: de communicatie was heel slecht. Al een aantal jaren doen ze dat veel beter en nu willen ze deze zaak gewoon afronden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen