De Nationale Autoshow31 okt '12 16:55Aangepast op 31 okt '12 17:53

Curator passeert Muller bij verkooppoging Saab

Auteur: Thijs Baas

De curator van Saab en de Zweedse regering hebben geprobeerd het automerk zonder medeweten van eigenaar Victor Muller te verkopen aan de Chinese autofabrikant Geely.

Dat ontdekten Zweedse onderzoeksjournalisten van het tv-programma Uppdrag granskning (Opdracht onderzoek) boven water gekregen. Curator Guy Lofalk was in de nadagen van Spykers zeggenschap over Saab naast raadgever ook degene die het bedrijf in de etalage zette. Hij keerde terug uit China met het plan om Saab voor de afbraakprijs van 1 miljoen dollar te verkopen aan Geely.

Een tweede vergadering over de eventuele overname vond plaats op het ministerie van Financiën in Stockholm, in aanwezigheid van de tweede man op het departement, Hans Lindblad. De overheidsdienst Riksgälden zou er aan te pas moeten komen om Saab uit handen van Muller te krijgen, omdat deze dienst borg stond voor leningen van de noodlijdende autobouwer.

In overheidshanden
Bij intrekking van die borgstellingstelling zou Saab in handen komen van de overheidsdienst. Lofalk wilde dat Saab vervolgens na korte tijd door werd verkocht aan Geely. Riksgälden bevestigt dat het een verzoek heeft gekregen de borgstelling op te heffen, maar dat het dat verzoek heeft afgewezen.

Geconfronteerd met de handelswijze van Lofalk haalde Muller verhaal bij de curator. Van deze bijeenkomst kwamen fragmenten in handen van Uppdrag. "Je hebt er alles aan gedaan om me te naaien, dat is niet je werk. Er zijn andere mensen die me proberen te naaien, maar jij niet’’, briest Muller onder meer. Hij was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen