De Nationale Autoshow10 mei '12 15:10Aangepast op 10 mei '12 16:45

Van Enschede naar Zuid-Frankrijk op 1 liter benzine

Auteur: Anne-Greet Haars

De zuinigste auto van de wereld is gebouwd in Enschede, althans dat beweren werktuigbouwkunde studenten van de Universiteit Twente en ze gaan het bewijzen ook.

Op Hemelvaartsdag willen ze met een zelfgebouwde duurzame auto, die één op duizend rijdt, de Shell Eco-Marathon winnen in Rotterdam. Aan die wedstrijd doen nog 200 andere zuinige auto's aan mee.

Vandaag werd de auto onthuld voor het publiek en verslaggever Harmen van der Veen was erbij. De chauffeur weegt 62 kilo en is de lichtste van het stel. Hij is 1,70 meter lang en als je groter bent dan pas je niet in de auto.

Super licht
"De carrosserie is gebouwd van koolstofvezel. Voor het grootste deel is die twee lagen dik en op de plek waar nodig is 'ie verstevigd met een laagje kurk; dat zorgt voor wat dikte en zekerheid. Het is haast niet mogelijk om de auto lichter te maken", vertelt Pjotr Kerssens, één van de bouwers.

"De auto is beter dan van de concurrenten omdat hij licht is geconstrueerd. Voor de aandrijving hebben we gezorgd dat alls gecontroleerd en gemeten kan worden. Met dat soort maatregelen kunnen we veel besparen."

Remenergie
Zo kan je met de auto ook goed de remenergie terug winnen. "Tijdens de race is het verplicht dat je elk ronde een keer stopt en weer start. Stoppen is het weghalen van energie uit de auto; als je die energie kan vasthouden en kan hergebruiken, dan rij je een stuk efficiënter", legt Kerssens uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen