De Nationale Autoshow21 okt '11 07:10Aangepast op 21 okt '11 09:39

Saab weigert Chinees overnamebod

Auteur: BNR Webredactie

Victor Muller, de topman van Swedish Automobile dat geldt als eigenaar van Saab, heeft een overnamebod van de Chinese investeerders Youngman en Pang Da afgeslagen om het merk Saab te beschermen.

"Het bod was onacceptabel, omdat het zou zorgen voor een verandering van de controleclausule bij het bedrijf en dat zou mogelijk het einde van Saab betekenen", zei Muller vrijdag tegen persbureau Reuters.

De topman wilde de geboden overnamesom niet noemen. Youngman en Pang Da weigerden commentaar te geven. Muller riep de investeerders op zich te houden aan eerdere afspraken, waarbij ze in ruil voor een miljoeneninvestering een belang van bijna 54 procent in het beursgenoteerde Swedish Automobile zouden krijgen.

BNR-economie redacteur Pieter van der Werf: "De Chinezen hebben een bod gedaan op het totale bedrijf. Dat was niet acceptabel. Het is nu zeer onzeker of ze überhaupt nog willen investeren".

Investeerders moeten zich houden aan de afspraken
Volgens Muller moeten Youngman en Pang Da, wanneer ze nog steeds geïnteresseerd zijn in Saab, zich houden aan de afspraken die ze in juli met het bedrijf sloten. In ruil voor miljoenen euro's zouden de twee volgens de topman een belang krijgen van 53,9 procent in Swedish Automobile.

Muller stelde ook dat er "altijd een plan B" is, mochten de Chinezen helemaal weglopen van Saab. Details van 'Plan B' wilde hij niet geven.

Verhoudingen met investeerders op scherp
Muller heeft de verhouding met zijn Chinese investeerders op scherp gezet. Dat zei econoom David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters vrijdag.

"Ik vraag me af of de uitlatingen niet tegen het zere been van de Chinezen zijn. Of de verhoudingen niet op scherp worden gezet en of ze dit wel zullen accepteren", aldus Tomic.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen