De Nationale Autoshow24 mei '12 12:24

800 kilometer rijden op 1 batterij

Auteur: Pieter van den Akker

Het wordt mogelijk om met een elektrische auto zo'n 800 kilometer op één lading te rijden. Dat belooft IBM dat druk bezig is met de ontwikkeling van de zogeheten Battery 500 die dit mogelijk maakt.

Dat vertelde marketingdirecteur Ronald Velten van IBM donderdag op BNR. Hij legde BNR's Paul van Liempt uit: "Het is een van de vele research- en developmentprojecten van dit moment. Het is een lithium air batterij. Het probleem met heel veel elektrische auto's is nu nog dat ze meercellige batterijen nodig hebben, die maar een actieradius hebben van tussen de 80 en 120 kilometer. Er zijn weliswaar gelukkig steeds meer laadpalen. Dus je hoeft niet meer iedere keer bij mensen aan te bellen om een verlengsnoer te vragen."

Actieradius explosief omhoog
Maar, ging Velten verder, die actieradius wordt met de eencellige Battery 500 van IBM vele malen groter. "Het zou me niks verbazen als we op batterijen uitkomen die net als de huidige benzinemotoren een actieradius hebben die gaat van 400 kilometer, naar 600, naar 1200 en naar 1600 kilometer."

Hij voegde daar aan toe: "Je zal altijd oplaadpunten nodig hebben. Er zal, in mijn beeldvorming tenminste, geen eeuwigdurende batterij zijn. Ik denk dat we daar nog ver van verwijderd zijn. Dit zijn nog altijd batterijen met een bepaalde levensduur."

Interessant is nog altijd de vraag, zei Velten, hoe je technologie kan inzetten om het probleem van schaars wordende grondstoffen op te lossen. "Ik denk dat onze batterij hierin een enorme stap voorwaarts betekent."

Zuurstof
De nieuwe batterij kan alleen werken wanneer hij zuurstof uit de lucht kan halen. Dat is het ademende aspect van de energiebron, die verder is gebaseerd op lithium-techniek. De chemische processen in de batterij zijn door IBM doorgerekend met gebruik van een supercomputer. "En de belangrijkste ontdekking die we daarbij hebben gedaan was dat lithiumbatterijen eigenlijk met de verkeerde elektrolyten werken. Door het kiezen van een ander elektrolyt worden de prestaties van de batterij stukken beter", is de uitleg.

Klik hier, hier en hier om te luisteren naar marketingdirecteur Ronald Velten van IBM.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen