De Nationale Autoshow23 sep '12 12:21

Fiat kijkt over Europese grenzen

Auteur: Fleur de Bruijn

"Maar we moeten ons businessmodel heroriënteren naar meer export, buiten Europa." Dit zei Fiat-topman Sergio Marchionne tijdens een ontmoeting met de Italiaanse premier Mario Monti.

De meeting tussen Monti en Marchionne kwam er na enkele opvallende uitspraken  van de Fiat-topman. Dit schrijft de Belgische krant De Tijd zondag.

Zo zei Marchionne eerder dat hij niet veel toekomst meer zag in de Italiaanse fabrieken van Fiat. Door de hoge loonkosten en de starre arbeidscontracten is het voor Fiat niet rendabel te exporteren naar andere landen, zei Marchionne herhaaldelijk.

Investeringsstop
Volgens De Tijd sprak Marchionne bij Monti andere taal. Hij wil de positie van Fiat versterken in de exportmarkt en tegelijk blijven investeren in Italië. Momenteel geldt bij Fiat een investeringsstop in Italië, maar 'op het juiste moment komen er weer investeringen om van het herstel in Europa te profiteren'. De Europese autoverkoop is al vijf jaar in dalende lijn.

Het Italiaanse ministerie van industrie zal een werkgroep oprichten om Fiat - ook eigenaar van  Chrysler -  te helpen bij de exportgroei.

Afgenomen vraag
Fiat heeft erg veel last van de afgenomen vraag van auto's in Italië en in andere Zuid-Europese landen, waar Fiat traditioneel veel auto's verkoopt. De Italiaanse autofabrikant kondigde eind augustus aan de productie in Pomigliano in de herfst twee weken stil te leggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen