De Nationale Autoshow27 aug '12 09:33Aangepast op 27 aug '12 13:31

Spyker in zee met Youngman

Auteur: Thijs Baas

Spyker Cars heeft een aanzienlijke investeringsovereenkomst gesloten met Youngman.

De Chinese autofabrikant steekt 10 miljoen euro in Spyker, in ruil voor een belang van 29,9 procent. Met de aandelentransactie is een bedrag gemoeid van 6,7 miljoen euro. De rest van het bedrag is een lening.

"Om een autobedrijf te runnen is 10 miljoen euro niet zoveel geld", zegt Wouter Karssen van BNR's Nationale Autoshow en Autoblog.nl. "En dan een krijg je een derde, maar een derde van wat? Spyker is al niet zo lang actief, om het zachtjes uit te drukken."

Samenwerking
Het bedrijf uit Zeewolde richt samen met Youngman een samenwerkingsverband op voor de ontwikkeling van de Pyker D8. Youngman investeert 25 miljoen euro in de samenwerking.

Het Chinese belang in de samenwerking loopt op tot 75 procent. Spyker levert de technologie, die is ontworpen voor de nieuwe sportieve terreinwagen (SUV).

Pyker D8
"De SUV Pyker D8 is eigenlijk al 6,5 jaar geleden aangekondigd. Het was een waanzinnig mooie concept car die op de autoshow in Geneve stond. Hij is nog wel 1 of 2 keer terugkomen, maar daarna werd het heel erg stil", legt Karssen uit. "Youngman wil daar nu dus 25 miljoen instorten om die SUV te ontwikkelen, maar ook dat is eigenlijk niet zoveel geld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen