De Nationale Autoshow6 aug '12 14:17Aangepast op 6 aug '12 18:42

Spyker eist 3 miljard dollar schadevergoeding van GM

Auteur: Pieter van den Akker

Een rebound voor Spyker: de sportwagenfabrikant eist middels een rechtszaak 2,4 miljard euro van General Motors (GM). Spyker heeft financiële steun om de zaak te beginnen van een niet nader genoemde derde investeerder. "Die krijgt vijf procent van het vonnis."

Dit zei de topman van Spyker, Victor Muller, maandag tegen BNR. Volgens Spyker heeft GM moedwillig en op illegale wijze een mogelijke redding van het Zweedse dochtermerk Saab tegengewerkt, waardoor Saab eind vorig jaar uiteindelijk failliet ging.

De zaak is door Spyker aangespannen namens Saab. Spyker stelt dat GM de onderhandelingen over een transactie tussen Saab en het Chinese Youngman heeft tegengewerkt. Volgens Spyker had GM daarbij 'directe en opzettelijke intentie' om Saab richting faillissement te duwen. “Ze hebben heel actief in de media en ook tegen ons kenbaar gemaakt dat ondanks de structuur van de samenwerking met Youngman, zij hun steun daaraan zouden ontzeggen”, aldus Muller.

Geherstructureerd
Spyker denkt dat Saab met behulp van de Chinese investering geherstructureerd had kunnen worden en niet failliet had hoeven gaan. Maar GM duldde geen concurrentie van Saab op de Chinese markt, aldus Spyker. Muller  gaf aan dat sinds het bankroet van Saab 'er onvermoeibaar is gewerkt aan de voorbereidingen voor deze rechtszaak, die Spyker en Saab moet compenseren voor de enorme schade die is geleden door de onwettige acties van GM'.

“Er stond in het contract met GM absoluut iets over een overname met een Chinees bedrijf en omdat dit zo was, hebben wij een structuur gekozen die niet in strijd was met een dergelijke clausule”, aldus Muller. Volgens de topman was in de afspraken met Youngman meegenomen dat alle technologie bij Saab zou blijven. “En zou een complete firewall worden gecreëerd met Saab waardoor er geen technologie zou kunnen lekken naar de Chinezen.”

Een nacht ijs
André Hoogeboom, schrijver van het boek Spyker, zei eerder maandag tegen BNR dat Muller niet over een nacht ijs zal zijn gegaan. “Het gaat om zo’n enorm bedrag, dat hij zal denken sterk te staan.”

Spyker heeft het advocatenbureau Patton Boggs uit Washington ingehuurd om de zaak af te handelen. Het advocatenbureau is het afgelopen halfjaar bezig geweest met de voorbereidingen. De topman van Spyker schat de kans van slagen van de schadeclaim hoog in. “Een bekend advocatenkantoor als Patton Boggs zou deze zaak niet aannemen als ze dachten dat er geen zaak in zat.''

Saab
Spyker nam het zieltogende Zweedse Saab begin 2010 overnam van General Motors. De verkopen bleven echter tegenvallen, waarna begin 2011 Saab opnieuw in de problemen kwam, en de productie stil viel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen