De Nationale Autoshow29 sep '12 10:19

GM wijst klacht Spyker van de hand

Auteur: Fleur de Bruijn

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) spreekt tegen dat hij een overeenkomst tussen de Nederlandse autobouwer Spyker en het Chinese autoconcern Zhejiang Youngman Lotus heeft gedwarsboomd.

Dat blijkt uit het verweer dat de Amerikanen vrijdag (plaatselijke tijd) bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Michigan hebben ingediend.

Schadevergoeding
Spyker dagvaardde GM op 8 augustus. Het bedrijf eist namens Saab 3 miljard dollar (ruim 2,3 miljard euro) schadevergoeding. Het bedrijf in Zeewolde nam het noodlijdende Zweedse Saab begin 2010 over van GM, maar slaagde er niet in op eigen kracht een ommekeer te bewerkstelligen. Toen dat met behulp van Zhejiang Youngman Lotus wel leek te lukken, maakte General Motors dat volgens het Nederlandse bedrijf ten onrechte onmogelijk.

Verhinderen
Volgens de Amerikanen blijkt uit alle relevante stukken dat zij het recht hadden de transactie met het Chinese bedrijf te verhinderen.

Saab staakte de productie in mei 2011, toen het de toeleveranciers en werknemers niet meer kon betalen. Het ging in december failliet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen