De Nationale Autoshow17 sep '12 16:25Aangepast op 17 sep '12 17:38

VS klagen China aan bij WTO om automarkt

Auteur: Fleur de Bruijn

De Verenigde Staten hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend in verband met de illegale subsidies die China aan zijn autoproducenten verstrekt.

De VS hebben bij de WTO besprekingen aangevraagd met als doel de eigen auto-industrie te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, zo werd maandag bekend.

Een miljard subsidie
De Chinese regering heeft volgens de Amerikanen tussen 2009 en 2011 meer dan 1 miljard dollar aan subsidies verstrekt aan fabrikanten die auto's speciaal voor de export maakten. Daarmee gaf de Chinese overheid ongeoorloofde exportsubsidies, betogen de Amerikanen.

Verstoren de handel
Met behulp van de staatssteun zou de Chinese export van auto's en auto-onderdelen in de tien jaar voor 2011 zijn gestegen van 7,4 miljard dollar per jaar tot 69,1 miljard dollar. "De subsidies verstoren de handel in hoge mate", benadrukt de VS. Washington heeft de afgelopen jaren al vaker het almaar groeiende Chinese handelsoverwicht proberen te bestrijden bij de WTO. Daarbij dienden de VS klachten in over onder meer zonnepanelen, staal, kip, garnalen en beperkingen van elektronische betaalmiddelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen