De Nationale Autoshow16 feb '12 14:27Aangepast op 16 feb '12 15:04

Half miljard dollar winst voor General Motors

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Amerikaanse autoproducent General Motors heeft in het vierde kwartaal een nettowinst behaald van 500 miljoen dollar, wat neerkomt op 385 miljoen euro.

Het winstcijfer was lager dan verwacht. In dezelfde periode in het voorgaande jaar haalde de autofabrikant ook al een winst van een half miljard dollar. Ondanks de sterke resultaten op de Noord-Amerikaanse markt werden deze overschaduwd door teleurstellende cijfers in het buitenland.

De totale omzet klom met 3 procent tot 38 miljard dollar. Het concern uit Detroit, dat vorige maand Toyota inhaalde als 's werelds grootste autofabrikant, boekte in heel 2011 een winst van 7,6 miljard dollar.

Topman is tevreden
Ondanks het tegenvallende afgelopen kwartaal is GM-topman Dan Akerson tevreden met de cijfers over heel 2011. "In ons eerste volledige jaar als beursgenoteerd bedrijf hebben we zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de streep groei geboekt, het wereldwijde marktaandeel uitgebreid en hebben we over heel de wereld strategische investeringen gedaan", zei Akerson in een toelichting.

Het concern is positief over de vooruitzichten voor 2012; de omzet zal een verdere groei laten zien.

Overheidssteun
GM moest in 2009 van de ondergang worden gered met 50 miljard dollar aan steun van de Amerikaanse overheid. In 2010 keerde het concern met groot succes terug op de aandelenbeurs in New York. In dat jaar behaalde GM voor het eerst sinds 2004 weer winst. Tussen 2005 en 2009 leden de Amerikanen nog verliezen van in totaal 88 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen