De Nationale Autoshow3 sep '12 10:33

Nederlandse autoverkoop rap gedaald

Auteur: Anne-Greet Haars

Nadat veel Nederlanders in de maand juni nog gebruik hebben gemaakt van een voordelige bijtellingsregeling en lagere BPM, gaat het nu snel bergafwaarts met het aantal autoverkopen.

In augustus werden slechts 33.211 nieuwe personenauto’s verkocht, tegenover 39.062 stuks in dezelfde maand in 2011. Dat is een afname van 15,0 procent. Ook in juli nam de kooplust met ruim 26 procent af. Dit blijkt uit een analyse van RDC-cijfers door bureau AUMACON.

Verkoopmeter
Na acht maanden staat de verkoopmeter voor Nederland dit jaar nu op 395.573 stuks, tegenover 409.503 stuks in de periode januari tot en met augustus van vorig jaar - een afname van 3,4 procent.

Marktanalysebureau AUMACON stelde onlangs haar jaarprognose op 490 duizend stuks, wat voor de komende vier maanden nog een gemiddelde daling van ruim dertig procent gaat betekenen.

Voordelen voor 1juli
Voor 1 juli vielen meer auto's in een voordeliger bijtellingsregeling. Daarnaast profiteerden ook veel consumenten nog van een lagere BPM. Na 1 juli zijn namelijk de grenswaarden van de CO2-uitstoot aangescherpt met een hogere aanschafprijs tot gevolg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen