De Nationale Autoshow19 dec '11 09:41Aangepast op 19 dec '11 14:51

Saab vraagt faillissement aan

Auteur: Pieter van den Akker

De noodlijdende Zweedse autofabrikant Saab heeft de rechtbank in Zweden gevraagd het faillissement van het bedrijf uit te spreken.

Dat heeft een woordvoerder van Saab, in handen van het Nederlandse Swedish Automobile, maandag gezegd. Kees van den Berg, directeur van Saab Nederland, over de teloorgang van zijn merk: "Het is heel vervelend dat het nu uiteindelijk deze wending heeft genomen. We hebben lang gedacht dat het goed zou komen, maar afgelopen weekend gooide General Motors roet in het eten."

Technologie
Redacteur van Het Financieele Dagblad Mathijs Schiffers is in Zweden. De uiteindelijke oorzaak dat Saab nu de handdoek in de ring gooit, is de weigering van General Motors om mee te werken aan een overname: "Afgelopen weekend werd duidelijk dat General Motors niet wilde meewerken aan een overname van Saab door de Chinese investeerders Youngman en Pang Da. GM heeft nog steeds de rechten op de Saab-technologie, en wil niet dat die in Chinese handen komen."

Einde in zicht
Wouter Karssens, BNR-presentator van de Nationale Autoshow, zei maandag in BNR Paul van Liempt dat hij ook niet verrast is door het nieuws. Hij gaf verder aan dat het definitieve einde voor Saab nu echt in zicht lijkt. "Ik geloof niet dat er een nieuwe geldschieter komt."

Topman Victor Muller van Swedish Automobile was nog niet bereikbaar voor commentaar. Hij geeft later op de dag een persconferentie over het nieuws. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt al sinds vorige week maandag stil.

Afschrijven
Swedish Automobile liet weten een snelle goedkeuring van de faillissementsaanvraag door de rechtbank te verwachten. Swedish Automobile denkt verder geen waarde te creëren uit de aandelen Saab en schrijft zijn investering in de autobouwer volledig af, aldus een verklaring.

Saab had de rechtbank eerder om bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Maandag zou de rechtbank zich uitspreken of die bescherming zou worden doorgezet. De curator van Saab bood vorige week zijn ontslag aan, maar dat werd afgewezen.

Geldtekort
Saab is sinds begin vorig jaar in handen van Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars. Door geldgebrek kwam de productie echter stil te liggen. Ook kon het bedrijf lange tijd met moeite de lonen van de 3500 werknemers in de fabriek in Trollhättan betalen. De lonen over november zijn nog niet uitgekeerd.

Overname
Om Saab uit het slop te trekken, werd contact gelegd met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da om Saab over te nemen. Die overname werd echter tegengehouden door voormalig Saabeigenaar General Motors (GM) die nog een belang heeft in de onderneming. Volgens Swedish Automobile kon Youngman niet voldoende financiering leveren na de afwijzing door GM.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen