De Nationale Autoshow16 dec '11 19:13Aangepast op 17 dec '11 00:51

Hoogleraar: 2011 geen spannend design jaar voor auto's

Auteur: Noud Broekhof

Wat nieuwe auto's betreft was 2011 maar een karig designjaar. Dat vindt hoogleraar automotive design Matthijs van Dijk, verbonden aan de TU Delft.

"Nee, ik heb dit jaar echt heel weinig interessante nieuwe auto's gezien", zegt Van Dijk in de BNR Nationale Autoshow.

De enige wagen waar hij het nog enigszins warm van krijgt, is de Volkswagen Polo GTI. "Eigenlijk is dat weer de Golf uit de jaren zeventig: een fantastisch uitgewogen apparaat."

Azië
Volgens Van Dijk moeten we de komende tijd de Aziatische markt in de gaten houden. Vooral de Zuid-Koreanen leveren goed werk af, vindt hij. "Onderschat ze niet. Het design is echt hoogwaardig."

En daarmee doelt hij vooral op de nieuwe Hyundai Veloster. Het merk brengt in die driedeurs auto een hatchback en een coupé samen. "Daarmee doen ze echt iets anders, dat trekt mensen aan. Maar het is nog "

Evoque

Over de nieuwe Range Rover Evoque is de hoogleraar, zelf liefhebber van Land Rover, minder te spreken. Consumenten willen volgens Van Dijk een 'modieuze, gemiddelde auto', designers geven daar steeds vaker aan toe.

"Het verontrust me dat ontwerpers eigenlijk niet in staat zijn om nederig te zijn naar het merk. Natuurlijk vind ik de Evoque een interessante auto, maar niet als Range Rover."

Luister hierboven naar een deel van het interview met Matthijs van Dijk, hoogleraar automotive design aan de TU in Delft.

Gerelateerde artikelen