De Nationale Autoshow25 jan '12 11:19

50% kans dat je gestolen auto terugkomt

Auteur: Fleur de Bruijn

De kans dat jouw gestolen auto ooit wordt teruggevonden, wordt steeds kleiner. Was de kans in 1995 nog 71%, inmiddels krijg je maar in de helft van de gevallen je wagen terug.

Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bleek dat in 2000 kwamen nog twee op de drie van de gestolen auto's terugkwamen. De daling komt volgens directeur Guus Wesselink doordat bendes steeds professioneler worden: “Ze kunnen elektronische startonderbrekers met gemak omzeilen. Een gestolen auto wordt binnen een mum van tijd in losse onderdelen verkocht of naar een ver land afgevoerd.”

Dit vertelde Wesselink tegen het Nederlands Dagblad. Middelen als een gps zijn volgens hem slechts een druppel op de gloeiende plaat: “Van de acht miljoen auto’s in Nederland hebben maar zeventigduizend wagens zo’n systeem.” Ook doet de politie volgens hem niet voldoende om het aantal diefstallen terug te brengen.

Auto's met een driehoekje
Tegen BNR zei Wouter Verkerk, directeur van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV), dat goed beveiligde auto's een stuk minder vaak gestolen worden.  Het gaat om auto's die een sticker in de vorm van een driehoek op de ruit hebben. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit noemt deze trend zorgelijk.

Jonge auto's gewild
Hoewel er in 2011 minder auto's zijn gestolen dan in het jaar daarvoor, zijn auto's  jonger dan drie jaar onverminderd populair. Duitse auto's blijven het meest geliefd bij autodieven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen