De Nationale Autoshow17 jan '12 17:49

Miljoenenstrop dreigt door BTW-correctie

Auteur: Anne-Greet Haars

Er dreigt een miljoenstrop voor bedrijven met een groot wagenpark. De nieuwe regels rondom de BTW-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak kunnen zorgen voor hoge extra kosten, zo meldt de Verenigde Nederlandse Fleetowners (VNF).

De nieuwe BTW-regels dreigt enorm in de papieren in te lopen waardoor ze niet meer kostenneutraal zijn.

VNF-voorzitter Martin Lans legt uit dat dit komt omdat de nieuwe woon-werkkilometers in de nieuwe regeling als privé worden aangeduid. "Daardoor vallen vrijwel alle auto's onder het nieuwe regime. Ook die waarvoor een verklaring geen privégebruik is afgegeven", aldus Lans op de website van zijn organisatie.

Correctie
Wat moeten bedrijven dan precies corrigeren? Voorheen mochten bedrijven de BTW die ze betalen voor het zakelijk gebruik van lease-auto's of auto's die in het eigendom zijn van het bedrijf, aftrekken van hun btw-bedrag wat moest worden betaald aan de fiscus.

Maar wanneer deze auto ook wordt gebruikt voor privékilometers, mag een deel van de btw niet meer worden afgetrokken. Dit stukje moet worden gecorrigeerd.

Groen
Ook zijn de nieuwe BTW-regels niet erg 'groen'. Zuinige auto's worden hard getroffen omdat een zuinigere auto minder jaarlijkse BTW-correctie krijgt. "De stimulans om een wagenpark te vergroenen, krijgt een forse deuk", zegt Lans.

"Via de achterdeur wordt de werkgever nu belast of gecorrigeerd voor wat eerst door de voordeur werd gegeven", aldus Lans.

Bezwaarschriften
Het Financieele Dagblad maakt vorige week al bekend dat de fiscus wordt overspoeld door bezwaarschriften. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt inderdaad de vloedgolf aan bezwaarschriften.

Extra kosten
Een bedrijf met zo'n 2000 leaseauto's zou er een miljoen euro kosten krijgen als de regels worden doorgezet. Vooral bedrijven die de BTW-correctie toepasten over de werkelijke autokosten, gaan er heel hard op achteruit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen