De Nationale Autoshow16 mei '12 18:22

Overleg over sociaal plan NedCar vastgelopen

Auteur: Pieter van den Akker

Het overleg tussen de vakbonden en de directie van NedCar over een sociaal plan is vastgelopen. De partijen zijn woensdag niet tot overeenstemming gekomen, waarop de bonden het overleg hebben afgebroken.

Volgens een woordvoerster van NedCar wacht het bedrijf een brief van de vakbonden begin volgende week af. Daarin kondigen de vakbonden een ultimatum af, dat eind volgende week afloopt.

Spuugzat
Bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten zei het 'spuugzat' te zijn dat de onderhandelaars van NedCar blijkbaar geen mandaat van eigenaar Mitsubishi hebben. Hij voelt zich aan het lijntje gehouden. Als er eind volgende week geen akkoord is naar de zin van de vakbonden, dreigen die met acties. "De tijd van een ludiek actietje is dan voorbij'', waarschuwde Van Rees, die sprak over de mogelijkheid van stakingen.

Brutaal
Volgens van Rees wil Mitsubishi eerst de voortgang van de overname-onderhandelingen met het Eindhovense bedrijf VDL afwachten. Maar met de vakbonden en met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken hadden de Japanners afgesproken dat het sociaal plan los van die overnamegesprekken zou worden geregeld, benadrukte Van Rees. Bovendien wil Mitsubishi dat de vakbonden hun eisen naar beneden toe bijstellen, aldus Van Rees. "Intussen vertelt Mitsubishi ons niet wat hun inzet is. De brutaliteit ten top!''

Bij NedCar werken 1500 mensen. Eigenaar Mitsubishi stopt eind dit jaar met de productie van auto's in Limburg. Er lopen besprekingen met mogelijke overnamekandidaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen