De Nationale Autoshow6 feb '12 06:31

Mitsubishi sluit NedCar

Auteur: Edme Koorstra

Mitsubishi gaat de fabriek van NedCar in het Limburgse Born verkopen. Maandag bevestigde de fabrikant de voorgenomen sluiting.

De Japanse kranten Nikkei en Jiji Press schreven al eerder dat Mitsubishi geen toekomst in Europa ziet, waar het verliezen lijdt. Mitsubishi Motors stopt voor 2013 de hele productie van auto's in Europa.

Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde dat "het nadelige zakenklimaat'' Mitsubishi dwingt de productie te staken.

Vakbond: horror
De sluiting van NedCar is horror, zegt Suat Koetloe van vakbond De Unie. "Een klap in het gezicht voor de 1500 werknemers in het Limburgse Born. Ik heb er geen woorden voor dat al die vakmensen en gezinnen zomaar op straat worden gezet." Koetloe wil maandag opheldering over dit "horrorscenario" dat Mitsubishi plotsklaps uit zijn Japanse hoed tovert.

SP wil spoeddebat
De SP wil zo snel mogelijk een debat met de ministers Henk Kamp van Sociale Zaken en Maxime Verhagen van Economische Zaken over de toekomst van NedCar. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil een "maximale inspanning'' van het kabinet om werk in Born te behouden: "Alles uit de kast voor behoud van werk'', stelt hij.

Toekomst
Bij NedCar werken 1500 mensen. Het is de grootste autofabriek van Nederland. Momenteel wordt de Mitsubishi Colt er nog gemaakt. NedCar had al eerder aangekondigd dat directeur Joost Govaarts het personeel maandagochtend duidelijkheid zal geven over de toekomst van het bedrijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen