De Nationale Autoshow13 mei '11 15:43

Biobenzine E10 onschadelijk voor auto

Auteur: Jorn Lucas

Tanken met de biobrandstof E10 is geen probleem voor motoren van een auto waarvan de fabrikant zegt dat deze daar niet geschikt voor is. Aan deze brandstof is 10% bio-ethanol toegevoegd. In Duitsland ontstond eerder ophef over de milieuvriendelijke benzine na berichten dat E10 schadelijk zou zijn voor auto's.

Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een duurtest die de ANWB in samenwerking met Europese zusterorganisaties uitvoert.
De ANWB test een auto die volgens de fabrikant niet geschikt is voor deze brandstof. Maar na 7250 kilometer rijden op E10 functioneert de auto nog steeds goed. Na een inspectie is er geen spoor van beginnende roestvorming of vervuiling aangetroffen, aldus de belangenorganisatie.
Bij twijfel niet doen
Toch adviseert de ANWB om bij twijfel geen E10 te tanken. "Mocht er verkeerd getankt zijn, dan is het advies om zo snel mogelijk de tank bij te vullen met de voorgeschreven brandstof", aldus een woordvoerder.
De brandstof E10 is in Nederland nog niet uitgebreid verkrijgbaar, wel in landen als Frankrijk en Duitsland. De ANWB krijgt veel vragen over gebruik van E10 in die landen. In Duitsland ontstond zelfs ophef over de milieuvriendelijke benzine na berichten dat E10 schadelijk zou zijn voor ongeveer 3 miljoen auto's in dat land.
Sneller slijtage
Een ingenieur van BMW zei dat eigenlijk alle automotoren door E10 harder slijten. Maar BMW nam direct afstand van die uitspraken. In Nederland kunnen automobilisten op een website van de Bovag zien of hun auto geschikt is voor E10.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen