De Nationale Autoshow31 aug '11 08:40Aangepast op 31 aug '11 15:19

Langer rijden met lage bijtelling

Auteur: Edme Koorstra

Zolang een wagen met 14 of 20 procent bijtelling niet van eigenaar verandert, kan een zakelijk rijder van dat voordeel blijven profiteren.

Dat zegt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers in het magazine Autoweek. Voor de 0-procent categorie, zoals elektrische auto's, geldt de regel niet.
Weekers zegt in Autoweek:
"Wie na 1 juli 2012 een nieuwe zuinige auto gaat rijden, houdt de lage bijtelling gedurende de normale leasetermijn. Dit is voor personenauto’s nu zo’n 47 maanden. Ik moet voor Prinsjesdag bepalen hoe lang het precies wordt, wellicht kies ik voor een langere periode. Daarna ga je het reguliere bedrag betalen afhankelijk van de normen van die tijd."
Het is dus snel beslissing voor mensen die een nieuwe auto overwegen: "Wie vóór die datum (1 juli 2012, red.) een zuinige lease-auto heeft, houdt de lage bijtelling zolang de auto niet van eigenaar verandert. Dus zolang de leasemaatschappij of een werkgever de auto bezit, geldt de lage bijtelling. Dat is eerlijk voor al die mensen die voor die datum heel bewust zo’n auto hebben uitgezocht."
Andere maatregelen
Andere maatregelen die de staatssecretaris aankondigt, zijn de belastingverlaging voor luxe auto's met zuinige techniek, voor elektrische wagens en een voordeliger regeling voor oldtimers.
Voor eigenaren van oldtimers wil Weekers de klassiekergrens terugdraaien naar 25 jaar, zodra de Tweede Kamer daarmee instemt: "Auto’s die dan nog rondrijden, hebben in die tijd zoveel belasting betaald via onderhoud, brandstofaccijnzen en wegenbelasting, dat het wel mooi is geweest."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen