De Nationale Autoshow21 apr '11 18:24

Minder loon of failliet, kiest u maar

Auteur: Edme Koorstra

Het zal je maar gebeuren dat je baas je vraagt of je drie procent van je loon in kan leveren. En of je dan meteen af wil zien van de twee procent  loonsverhoging waar je recht op hebt. De 1500 werknemers van autofabrikant NedCar weten er alles van. Het bedrijf zit financieel in zwaar weer en maakt verlies.

Werknemers van NedCar moeten kiezen: salarisverlaging of een failliete werkgever. NedCar vraagt de werknemers dus om een loonoffer. De autofabriek in Born wil dat het personeel 5 procent loon inlevert. Dat gaat via een korting op het huidige loon van 3 procent en het afzien van een afgesproken loonsverhoging van 2 procent. De vakbonden gaan het verzoek met hun leden bespreken.
Niet produceren
Werknemers moeten ook rekening houden met een aantal productieloze dagen aan het einde van mei. NedCar is eigendom van het Japanse Mitsubishi. Het moederbedrijf overweegt de Nederlandse fabriek af te stoten.
Bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten noemt het inleveren van loon 'onbespreekbaar' en 'een fikse aanslag op het inkomen'.
Luister naar het gesprek via de knop rechts van dit artikel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen