De Nationale Autoshow15 aug '12 20:32Aangepast op 16 aug '12 08:48

Meer oplaadpunten dan elektrische auto's

Auteur: Anne-Greet Haars

In Nederland zijn ruim anderhalf keer zoveel oplaadpunten voor elektrische auto’s, dan dat er daadwerkelijk auto’s zijn.

Dat blijkt uit cijfers van ECN, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor duurzame energie.

In totaal waren er per 1 januari 2012 1182 elektrische personenauto’s en liefst 1841 oplaadpunten. Dat betekent dat elke eigenaar van een elektrische auto gemiddeld 1,55 oplaadpunten tot zijn beschikking heeft.

Nederland lijkt daarmee bewust een overschot te creëren, want in 2010 was de verhouding nog nagenoeg één op één. Toen waren er 395 auto’s en 400 oplaadpunten.

Kip-ei
Volgens brancheorganisatie BOVAG verandert dat echter snel. "Het is mooi dat het zo is, want de infrastructuur loopt nu voor’’, constateert een woordvoerder. "Het is een kip-ei discussie. Uit cijfers van BOVAG/RDC blijkt dat er inmiddels al 1636 elektrische auto’s rondrijden. De productie komt nu op gang, de doorbraak moet komen doordat fabrikanten het als een serieproduct gaan fabriceren.''

Animo
"Er is bij marktpartijen enorm veel animo voor het aanbieden van oplaadpunten'', vult een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan. "De markt gaat uit van een enorme groei. Nederland is het eerste land met een dekkend netwerk. Dat geeft vertrouwen, want de grootste drempel bij de aankoop van zo’n auto is de vrees zonder stroom te staan.’’

De woordvoerder wijst erop dat het ministerie vooral faciliteert en fiscale voordelen biedt. "Dat bevordert het elektrisch rijden.’’

Vooruitstrevend
Ook in vergelijking met andere landen is Nederland behoorlijk vooruitstrevend op het gebied van elektrisch rijden, ook al maken elektrische auto’s nog altijd slechts een fractie uit van het totale wagenpark, namelijk 0,015 procent. In Italië bijvoorbeeld zijn er veel oplaadpunten verdwenen tussen 2010 en 2012, waardoor er nu 13,5 auto's gebruik moeten maken van 1 laadpunt. "Het gaat in Nederland misschien niet zo snel als sommigen zouden willen, maar het gaat vrij rap nu’’, concludeert de BOVAG.

De ambitie van Nederland is om in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto’s rond te hebben rijden en in 2025 een miljoen. Op het totale wagenpark van nu zou dat respectievelijk 2,6 procent en 12,9 procent zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen