De Nationale Autoshow6 mrt '12 05:59Aangepast op 6 mrt '12 06:25

Het wordt toch Spyker

Auteur: Edme Koorstra

Swedish Automobile richt zijn pijlen volledig op het onderdeel Spyker en wil dan ook zijn naam veranderen in Spyker. Alle aandacht en fondsen gaan naar de ontwikkeling en verkoop van de luxeauto's.

Het is een logisch gevolg van het faillissement van de dochteronderneming Saab. Swedish Automobile stelde maandagavond "aantrekkelijke vooruitzichten'' te zien in Spyker. Swan wilde Spyker anderhalf jaar geleden nog verkopen om zich te kunnen richten op de Saab-auto's.

Akkoord
Verder gaf het bedrijf aan dat het stappen heeft genomen en onderneemt om de onderneming weer financieel gezond te maken. Zo heeft het een principeakkoord met zijn kredietverstrekkers over uitstaande leningen, die het bedrijf deels aanging voor de aankoop van Saab in 2010.

De leningen worden volgens die afspraken omgezet in aandelen, tegen een prijs van 0,50 euro per aandeel. Daarmee zou het aandelenkapitaal groeien van 75 miljoen tot 500 miljoen. Dat moet nog wel door aandeelhouders worden goedgekeurd.

Bod
Bestuursvoorzitter Victor Muller is op dit moment niet van plan zijn belang op 30 procent of meer uit te laten komen. Dan zou hij verplicht een bod moeten doen op Swedish Automobile.

Bovendien wordt een nieuwe commissaris voorgesteld, de Amerikaan Martin E. Button. Hij houdt als enige toezicht op het bestuur. Button werkte in 2006 voor Spyker, als verantwoordelijke voor de Noord-Amerikaanse activiteiten.

Op 17 april beslissen aandeelhouders erover. Op 27 april publiceert Swedish Automobiel, dan mogelijk Spyker, het jaarrapport.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen