De Nationale Autoshow6 nov '11 14:51Aangepast op 6 nov '11 15:59

GM overweegt Saab-deal te torpederen

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse autofabrikant General Motors zal de overname van Saab door de Chinezen blokkeren als de deal "de bestaande relaties van GM in China of elders" schade toebrengt.

Vragen
Dat hebben de Amerikanen zaterdag bekendgemaakt. De autobedrijven Youngman en Pang Da stelden vorige week voor de Zweedse automaker voor 100 miljoen euro in te lijven.

"Wij hebben veel onbeantwoorde vragen rondom deze transactie", aldus een woordvoerder. "GM zal een verandering van eigenaar niet accepteren wanneer die negatief uitpakt voor de bestaande relaties in China of anderszins de wereldwijde belangen van GM schade toebrengt."

Saab werd begin 2010 van GM overgenomen door het Nederlandse Spyker Cars, dat nu Swedish Automobile heet. GM bezit nog steeds een belang in Saab en is een belangrijke toeleverancier. Verkoop vereist daarom goedkeuring van de vorige eigenaar.

Technologie
De Amerikanen zouden zich vooral zorgen maken dat bij de overname van Saab technologie in handen van de Chinezen komt. Het autoconcern liet wel weten open te staan voor verdere onderhandelingen.

Naast GM moeten ook de Chinese en Zweedse autoriteiten en de Europese Investeringsbank met de overname van Saab instemmen. China liet eerder deze maand weten "in principe" positief te staan tegen de overname van Saab door Youngman en Pang Da.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen