De Nationale Autoshow30 nov '11 10:46

Rij-impressie | BMW 6-serie Coupé [slideshow] [video]

Auteur: Noud Broekhof

Na de cabriolet introduceert BMW nu ook een coupé van de 6-serie. Redacteur Noud Broekhof van de BNR Nationale Autoshow mocht hem testen en was érg enthousiast.

Alsof ze het erom doen, bij de BMW Group Nederland. Op de parkeerplaats staat vlak voor onze bordeauxrode 6-Serie de nieuwe M5 te pronken. Koningsblauw. Een krachtpatser in vol ornaat.

Het is aanlokkelijk. Zelfs zo erg dat we even vergeten dat we eigenlijk voor een andere auto komen. "Deze mag er ook zijn hoor", roept PR-manager Mark Loojenga, terwijl hij de auto voor onze neus parkeert. We ontwaken.

Verliefd
Of ze ons nou pesten of niet, gelijk heeft-ie. De nieuwe 640i Coupé heeft vrijwel alles om verliefd op te worden. De wagen is scherp gelijnd, heeft meer dan voldoende power (320pk) en binnenin is hij voorzien van alles wat je je maar kunt wensen.

Maar toch, een relatie ga je niet zomaar aan. Nee, daarvoor neem je de tijd. Een lang weekend in Zuid-Limburg bijvoorbeeld. En zo geschiedde.

Zespitter
Onze verwachtingen zijn hooggespannen. Dat komt natuurlijk door de gracieuze cabriolet (650i, 407pk) die we in juli van dit jaar nog onder ons kont hadden. Toen genoten we in de felle zon van een V8 onder de kap.

Daar kunnen we in deze driedeurs-versie alleen maar van dromen. BMW heeft namelijk een twinturbo zescilinder onder de motorkap gelegd. Toegegeven, geen straf. Maar deze motor is wel een stuk braver.

En zet je hem dan ook nog in de Eco Pro-stand, dan is hij zelfs niet meer vooruit te branden. Maar het is wel beter voor de portemonnee: 7,5 liter op 100 kilometer.

Sport+
Voordat onze reputatie naar de haaien gaat, schakelen we maar gauw over naar de Sport-stand. Een verademing. Even later is Sport+ aan de beurt. Het verbruik loopt zienderogen op (bijna 14l op 100km), maar achja; waarom ook niet als BNR betaalt?

En ja hoor, bij een flinke dot gas horen we dan eindelijk het heerlijke geluid van die motor. Voor het gemak hebben we het peperdure Bang & Olufsen soundsystem (optioneel) dan maar even uitgeschakeld. Doe dat systeem jezelf vooral cadeau, het oor wil namelijk ook wat.

Elegantie
Met de comfort+-modus redden we ons prima in het bochtige heuvelland. De automaat schakelt vlot door. De auto ligt laag op de weg, maar is prettig geveerd. Zodoende voel je niet ieder kuiltje of hobbeltje. Ook op de besturing valt weinig aan te merken, net als op de wegligging: uitstekend.

Deze 6-Serie Coupé blinkt vooral uit in elegantie. We ondervinden dat aan den lijve. De wagen wordt nagekeken, mensen wijzen zowaar. Af en toe hebben we bij het stoplicht zelfs sjans met vrouwelijk schoon. Een glimlach, een knipoog en weg zijn we weer. Er moet gewerkt worden, nietwaar?

Hoge bibs
Gezien het imposante uiterlijk – zeker vanaf de zijkant – is dat allemaal niet zo opmerkelijk. De ontwerplijnen zijn doordacht. Een lage, lange ‘shark nose’ is doorgetrokken naar een korte, hoge bibs.

Twee knoeperts van uitlaten sieren de achterzijde. Dat ziet er wel wat patserig uit, maar ongetwijfeld zullen smaken verschillen.

Interieur
Het interieur is erg fraai. Gestikt zwart leer op het dashboard, panoramadak en een reusachtig scherm. Achterin valt de zitruimte echter tegen, maar dat is een coupé wel eigen. De bagageruimte (460 liter) stemt ons daarentegen wel weer vrolijk.

Eindconclusie
De 640i Coupé is een sportieve wagen met veel uitstraling. De afwerking is uitstekend, net als de prestaties van de auto. De Eco Pro-modus is een aardige toevoeging, maar zal zeker geen hit worden. Met deze auto moet je gas geven.

BMW 6-Serie (640i) Coupé

PLUSpunt: elegante, sportieve uitstraling

MINpunt: ruimte achterin

0-100: 5,4sec
Cilinders: zes
PK's: 320
Prijs: 90.350 euro
Bagageruimte: 460 liter

De BNR Nationale Autoshow is iedere vrijdag van 14.30 tot 15.30 uur te beluisteren; natuurlijk op BNR Nieuwsradio. Bekijk onze frequenties of onze programmering.

Gerelateerde artikelen