De Nationale Autoshow13 jun '12 17:36

Schultz wil snel een wet tegen kilometertellerfraude

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat na de zomer een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen over de aanpak van fraude met kilometertellers.

Dat zei ze woensdag tijdens een overleg met de Kamer. PvdA, CDA en VVD hadden kritiek op de minister omdat het voorstel zo lang op zich liet wachten.

Schultz geeft aan het ongeduld van de Kamer te snappen. Het duurde volgens haar lang omdat de Raad van State zich kritisch had uitgelaten over het wetsvoorstel. Samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie is besloten om niet alleen regels op te stellen, maar die ook te handhaven om aan de kritiek tegemoet te komen.

In de Wegenverkeerswet wordt voortaan wettelijk vastgelegd dat het knoeien met kilometertellers verboden is. Ook komt er een verplichting om de tellerstand vaker door te geven aan de RDW. Op die manier moeten criminelen sneller tegen de lamp lopen.

5 procent van de auto's
In 2009 bleek uit een onderzoek dat bij 5 procent van de auto's de teller is teruggedraaid. Verkopers kunnen meer geld krijgen voor een auto, omdat deze met een lagere kilometerstand minder gebruikt lijkt. De schade die dat oplevert wordt geraamd op 150 miljoen euro voor consumenten. Verzekeringsmaatschappijen en de overheid kost het ook enkele honderden miljoenen euro's per jaar, meldt het ministerie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen